親子共讀| 《阿諾成長日記》認識健康焦慮

親子共讀-阿諾成長日記-健康焦慮

《阿諾成長日記》是由無國界醫生香港辦事處出版,無國界醫生臨床心理學家協助撰寫和製作的一套三冊兒童心理健康故事書。故事圍繞升讀小學和快將成為哥哥的六歲男童阿諾的日常生活。

面對新校園、新同學,甚至是新的家庭成員,阿諾感到不知所措,甚至開始質疑爸爸媽媽是否仍然愛他。阿諾和他的父母將如何一起克服重重的挑戰呢?立即免費閱讀《阿諾成長日記》故事書系列電子版,與小朋友一起從故事中學習如何應對焦慮。

今次繼續為大家展開第二章,故事書中談及阿諾初次面對校園生活的健康焦慮,按此立即閱讀線上故事書

在家學習 | 「e$mart理財童學會」電子書培養正確消費習慣

 

認識更多健康焦慮

疫情嚴峻,大部分人都怕感染病毒而作出個人衛生嘅防護及措施。遵循醫療保健守則,有助維持個人衞生,但有啲人可能會因為擔心生病而作出各種遠遠超出實際需要嘅行為,如反覆於所有物件上噴灑過量消毒劑,或完全拒絕離開住所。而呢啲行為只會造成更多憂慮及苦惱,形成惡性循環。

又或者明明身體並冇出現任何症狀嘅情況下,又或者只係有輕微嘅症狀,仍然強烈過分擔心自己會患病?如果有,甚或你已做完身體檢查都唔放心,咁可能你已經患上健康焦慮。

健康焦慮有什麼症狀? 常見的症狀包括但不限於

– 即使冇證據顯示身體出現嚴重問題,但仍過度擔心自己嘅健康
– 經常上網搜尋有關自己症狀嘅資訊
– 不斷檢查自己身體有冇出現症狀
– 身體出現常見或輕微嘅症狀或在媒體上睇到與健康相關嘅報導時,會感到極度苦惱
– 經常感到非常緊張,難以放鬆
– 常常向其他人確認自己身體是否仍然健康
– 在醫生冇要求情況下,安排多次醫療諮詢

親子共讀| 《阿諾成長日記》認識適應焦慮



輕微至中度嘅健康焦慮係常見嘅,尤其於疫情期間,只要得到妥善嘅醫治及充足嘅資訊,不安情緒或會隨之而去。但如果恐懼持續超過六個月,就好大機會對個人生活造成影響。如果你或你嘅親人喺面對與健康相關持續而感到強烈恐懼,應向心理健康專家求助。

 

 



本文由 無國界醫生 授權轉載
如欲了解更多相關資訊,請前往 : https://howareyou.msf.hk/anxiety/

相關文章 :
親子共讀|兒童繪本推介 – 企鵝演奏會
在家學習 | 親子共讀必做4件事
在家學習 | 親子共讀科普書 認識人體結構
親子共讀| 《阿諾成長日記》認識社交焦慮

親子共讀-阿諾成長日記-社交焦慮