【Mingson Sir分享】五個不能不學的經濟概念II:歷史成本


首先問大家一個簡單問題,大部分人都覺難答。

你進入一間餐廳食物難吃至極,老闆跟你說下次再來,今天新開業,對不起!你下次還會不會去?先不用答!歷史成本不是成本,過去的事已過去,不會影響到今天的決定。

投資上,買股票跌了20%,繼續持有定沽貨?事業上,已投入該行業十年,常用「經驗話俾我聽」在口邊,「經驗話…話…」,口中說「與時俱進」但實行上有否「知行合一」?學業上,用初中「考試前望兩望都pass」的心態,到高中能否學習好?

理性經濟人告訴你,歷史發生過的事能夠帶出「track record」的概念。過去做錯的人傾向會再做錯,因為人大多有「inertia」 (惰性)。

那Mingson Sir 又有何建議?

1. You are who you accompany with:

你大部份朋友「升市先買股票」、又「成日無實據地一言堂」,一大堆「臨急抱佛腳」的溫習朋友…..結論係,分析下宜家自己的situation la!

2. 適當的「提醒」(nudge):

2017 Nobel prize winner Richard Thaler 的「輕推」(Nudge)可以「小改變大改善」;醫生同你講手術成功率九成比「一成失敗率」而接受應有治療的病人會多好多。(實際事實完全相同,改變説法framing大有成效)

Mingson Sir 同你講:「九成學生會錯的題目」比「得一成岩」會更吸引你聽/睇!點解學生上完Mingson sir 堂會咁累?因為我教學時大量用framing 要學生專心!

好啦,有無被frame?
*其實我開始問的餐廳問題係無答案,但frame 唔frame 到你睇到依到呢?

Mingson Sir

(以上文章內容,純屬專家個人意見,與本台/ 網站立場無關。)